Twitter handleiding - 14 belangrijke tips - Jeanet Bathoorn
Jeanet Bathoorn
Plan een call in als jij meer vrijheid wilt

Twitter handleiding – 14 belangrijke tips

twitter_logo_s

Na de eerdere posts over Twitter zijn er steeds meer mensen die beginnen met Twitter. En in het begin hebben ze allemaal dezelfde vragen. De vragen en antwoorden heb ik hieronder verzameld.

 1. Hoe meld ik me aan?
  Je gaat naar www.twitter.com en meld je aan. Mijn tip: doe dit onder je eigen naam. Twitter gaat om persoonlijk contact en twitteraars willen graag weten wie ze volgt. De kans dat mensen je terugvolgen is groter als je meer over jezelf vertelt.
 2. Je account instellen
  Voordat je wereldkundig maakt dat je twittert ga je eerst je profiel invullen en eventueel verfraaien. Daar zijn vele opties voor.
  settings account twitter Je vult in elk geval de standaard gegevens in, zoals een website (kan ook je Linkedin-profiel zijn) en de ”One Line Bio’.

  Welke username kies je? Ik adviseer om op je eigen naam te twitteren. Op die manier ben je het meest herkenbaar en zal je Personal Brand versterken.

  Vervolgens voeg je een foto toe, in Twitter termen: je past je avatar aan. Op die manier word je account persoonlijk!

  Je kunt ook hier je achtergrond aanpassen bij de knop ‘Design’. Het uploaden van een logo kan ook. Speel hier even mee.
  Ik heb mijn achtergrond gemaakt met een andere applicatie Twitrbackgrounds. Deze site biedt veel meer mogelijkheden dan de standaard design knoppen.

 3. Wie ga je volgen? En hoe krijg je volgers?
  Twitter is een openbaar medium, in principe kun je iedereen volgen die jij wilt. Als je begint met Twitter is er waarschijnlijk iemand die je enthousiast heeft gemaakt. Natuurlijk ga je die volgen. Via de knop ‘Find People’ kun je die wel vinden. Fanatieke twitteraars hebben op hun eigen site vaak een knop die verwijst naar hun Twitter account.Ook via Linkedin kun je Twitter accounts van je connecties vinden. Op die manier kun je ook interessante mensen gaan volgen.Vind je een interessant iemand, klik op ‘profile’ en vervolgens op dat wat er achter ‘screenname’ staat. Je komt dan direct op de twitterpagina van die persoon en daar klik je op ‘Follow’. That’s it. Je zult ervaren dat als je iemand gaat volgend dat de kans redelijk groot is dat je teruggevolgd wordt. Het eerste contact kan dan ontstaan.

  Maar er is ook een handig hulpmiddel De Twittergids. Via deze site kun je op interessegebied of regio twitteraars vinden.

  Hoe krijg je volgers?
  Door transparant te zijn, waar gaat het over bij jou? Je volgers willen energie van je krijgen, wees vriendelijk, vrolijk, attent, grappig: kortom LEUK!
  twittergids

 4. Google leest mee of Slotje of ‘Updates protected’
  Alle tweets (een bericht in Twitter) worden meegelezen door Google. Wat je twittert wordt dus openbare en te achterhalen informatie. Het is goed om je dat te realiseren.
  Je kunt je updates ook beschermen middels een slotje. Dit kun je instellen bij Settings. Het voordeel van het slotje is dat je zelf bepaalt wie jou mag volgen. Het nadeel is dat je geen Twitter widget kun instellen (zie punt 5).
 5. Hoe laat ik updates van Twitter verschijnen in andere sites?
  Je kunt je berichten ook laten verschijnen in bijvooorbeeld Hyves, Plaxo of je eigen website. Hiervoor heeft Twitter een widget klaarstaan.
  settings twitter add to siteKlik op “.. add Twitter to your website”. Je krijgt uiteindelijk een HTML code die je in de gewenste site kunt plakken. Dit werkt alleen als je je eigen updates niet beschermd hebt (geen slotje dus).
 6. Bericht schrijven en Reply geven
  OK, je bent begonnen en je zit er helemaal klaar voor. Het schrijven van een tweet is simpel. Onder de vraag “What are you doing” vul je je bericht in en klikt op update. En daar verschijnt jouw bericht in de tijdlijn. Als via web werkt (www.twitter.com) is het nodig om te verversen om de nieuwe berichten te lezen. Druk op F5.
 7. Links invoegen
  Je kunt websites delen in Twitter. Omdat je maar 140 karakters hebt om te schrijven is het handig om een URL te verkorten. Lees hier alles over bij URL verkorten. Mijn huidige favoriete URL verkorter is VL.AM
 8. Zie je een bericht van iemand waar je op wilt antwoorden?
  Ga met de muis naar het bericht, je ziet rechts een pijltje verschijnen. Dit is de Reply knop. Twitter maakt automatisch een bericht aan dat begint met @naam. Dat bericht gaat naar diegene die je antwoordt, let op: al je volgers kunnen dit ook lezen.
 9. Wil je een 1-op-1 boodschap uitwisselen gebruik dan Direct Message.
  Klik rechts op Direct Message. Vervolgens kun je bovenin aangeven voor wie het bericht bedoeld is. Je andere volgers lezen dit niet mee. De DM functie vervangt voor een deel het e-mail verkeer. Handig!
 10. Wat zijn hashtags of #?
  Je ziet in Twitter veel berichten verschijnen waar een # voor staat. Dit is een hashtag. Waarom worden die gebruikt? Om berichten die over hetzelfde gaan terug te vinden. Hier is ook een applicatie voor ontwikkeld die heet www.search.twitter.com
  search twitter poken Op die manier kun je berichten die over hetzelfde gaan snel terugvinden. Tegenwoordig hebben alle congressen een eigen hashtag. Die spreek je vooraf samen af en voeg je toe aan tweets.
 11. Wat betekent RT?
  RT staat voor retweet, het herhalen van het bericht. Soms gebeurt dit omdat het bericht nieuwswaarde heeft, dan wil je het netwerk graag op de hoogte brengen. Een andere keer vind je het gewoon een grappig bericht en wil je delen. En soms wordt het gevraagd door de bericht schrijver, please RT staat er dan.
 12. Foto’s delen
  Het is eenvoudig om foto’ te delen met je netwerk. Dit kan via www.twitpic.com. Je kunt hier eenvoudig inloggen met je Twitter account gegevens. Een andere optie is Mobypicture. Dan kun je foto’s verzenden vanaf de GSM.
 13. Berichten filteren
  Als je veel gaat twitteren is het handig om je berichten te filteren. Dit kan met aparte applicaties. Er zijn er vele. Ik gebruik zelf Tweetdeck. Deze is gemakkelijk te installeren, gebruiksvriendelijk en heeft een prima layout. Daarnaast kent Tweetdeck gemakkelijke functies als een automatische URL verkorter, het aanvullen van usernames als je een bericht aan iemand wilt sturen.
 14. Wat betekent #FF
  Een goede manier om op het spoor van interessante tweeps te komen is #FF. FF betekent Follow Friday. Op vrijdag bevelen mensen hun favoriete tweeps aan, die kun je dan ook gaan volgen. Een goede #FF bevat in mijn ogen ook een motivatie waarom iemand interessant is om te volgen. Een handige website die inzichtelijk maakt met wie je interactie hebt is Follow Friday Helper.

Heel veel plezier met Twitter! En laat me weten of deze handleiding je goed op weg helpt.

@JeanetBathoorn

Geld-Achetype Test

Ontdek jouw unieke geld blauwdruk en doe de gratis Geld Archetype Test. Jeanet Bathoorn is gecertificeerd Sacred Money Archetype Coach.

Je ontvangt opvolgmails met uitleg en vragen. Daarna krijg je mijn gewone mails. Uitschrijven kan altijd. Powered by ConvertKit

About the Author Jeanet Bathoorn

VrijheidsOndernemer® en bedenker van The Freedom Entrepreneurs Cruise. Heeft 1 paar sneakers en een IJslands paard. De No Nonsense Business Mentor, ik begeleid je graag in de groei van je bedrijf. Op weg om Digital Nomad te worden. Een echte generatie X.

follow me on:

Leave a Comment: